Sosyal Medya

Coğrafyamız

Sisi’ye 'İslâm ittifakı' rüşveti

34 ülkenin yer aldığı “Teröre karşı İslâm ittifakı” kuran Suudi Arabistan, Mısır’a 8 milyar dolarlık yatırım ve 5 yıllık petrol ihtiyacını karşılama sözünü verdi. Zor ekonomik şartlar altında ülkeyi yönetmeye çalışan Sisi’ye yapılan bu yardım, ittifakın kurulmasından bir gün sonra geldi.



Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz, Mısır’a yatırım desteÄŸi ve 5 yıllık petrol ihtiyaçlarının karşılanması sözünü verdi. Suudi Arabistan’ın resmi haber ajansında yer alan habere göre, Kral Selman, Mısır’daki Suudi yatırımların 8 milyar dolara kadar artırılması için de gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. Suudi Kral, Suudi gemilerin, Sisi’nin inÅŸa ettiÄŸi yeni SüveyÅŸ kanalını daha sık kullanacağını da ifade etti.

Bu kararlar, iki gün önce “Ä°slâm Ä°ttifakı”nı açıklayan Suudi Ä°kinci veliaht Prensi Kralın oÄŸlu Muhammed Bin Selman’ın Kahire’de Mısır BaÅŸbakanı Åžerif Ä°smail’le yaptığı toplantının ardından geldi. Toplantı 11 Kasım 2015’te kurulan “Suudi Arabistan-Mısır Koordinasyon Konseyi” kapsamında gerçekleÅŸti.

Mısır geçtiÄŸimiz Mart ayında Åžarm El Åžeyh’te düzenlenen yatırım konferansı sırasında petrol zengini Körfez ülkelerinden 12 milyar dolarlık yatırım sözü almıştı.

Kahire’nin dış borçları hazinedeki parayı aÅŸabilir

Son 5 yılda Hüsnü Mübarek’in 30 yıllık iktidarını sona erdiren bir devrim ve ardından 2013 yılında bir askeri darbeyi geçiren Mısır’da ekonomi en zor günlerini yaşıyor.

Son olarak Mısır’ın tatil beldesi Åžarm El Åžeyh’te bir Rus uçağının üzerindeki 224 kiÅŸiyle beraber düşmesinin ardından, döviz gelirinin yüzde 11’ini oluÅŸturan turizm sektöründe de ağır darbe alan Mısır’ın dış borcu 40 milyar dolara dayandı.

GeçtiÄŸimiz hafta gaz ihracatı nedeniyle Ä°srail ile uluslararası mahkemelerde tazminat mücadelesini de kaybettikten sonra Tel Aviv’e 1. 76 milyar dolar ödemesi kararlaÅŸtırılan Mısır, mahkeme kararına itiraz edeceÄŸini ve yeni karar çıkana kadar Ä°srail’den gaz ithalat anlaÅŸmasını imzalamayacağını açıklamıştı.

Gaz saÄŸlama taahhütlerini yerine getirmediÄŸi iddiasıyla Ä°srail hükümeti ve ikinci bir Ä°srailli ÅŸirketin yanı sıra 2 Ä°spanyol ÅŸirket daha Mısır’a tazminat davası açmıştı. Mısır bu davaları da kaybederse toplam 20 milyar dolar ödemek zorunda kalabilir. Bu rakam, 16 milyar dolar olduÄŸu tahmin edilen Mısır’ın döviz rezervlerini bile aşıyor.

Mısır’daki darbe destekçileri ‘yeni ittifaka karşı’

Sisi’nin 2013’te başını çektiÄŸi darbeyi desteklemesiyle tanınan bazı Mısırlı siyasetçi ve gazeteciler, iki gün önce açıklanan Ä°slâmi Ä°ttifak’a tepkili.

Mısır Gazeteciler Sendikası’nın eski BaÅŸkanı Mükerrem Muhammed Ahmed, Suudi Arabistan’ı, herkesi belirsiz bir projeyle karşı karşıya bırakmakla suçladı ve bu ittifakın ardından epeydir kurulması konuÅŸulan ‘Ortak Arap Gücü’nin geleceÄŸini sorguladı.

Mısır’ın ‘El Mihver’ televizyon kanalına konuÅŸan Ahmed: “Suudi Arabistan’dan anlamak istediÄŸimiz nokta ÅŸu: Neden Arap ittifakının yerine bir Ä°slâmi Ä°ttifak getirdiler?” diyerek Mısır’ın bu ittifakta yer almadan önce iyice düşünmesi gerektiÄŸini söyledi.

Mısır merkezli El Ahram Siyasi ve Stratejik AraÅŸtırmalar Merkezi Danışmanı Dr. Muhammed Said Ä°dris de, yeni kurulan ittifakı eleÅŸtirerek EÅŸ Åžuruk gazetesine, ittifakın Mısır’ın ulusal güvenliÄŸini ve çıkarını tehdit ettiÄŸini söyledi.

Kaynak: Al Jazeera ve Arabi 21

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.